Herrgårdsupplevelse på Baldersnäs

Att anlända till Baldersnäs herrgård på cykel är som att rulla in i ett lummigt paradis. Den pampiga herrgården i jugendstil omgärdas av en stor engelsk park. Det är den perfekta platsen för en paus med herrgårdspicknick under cyklingsäventyret – eller varför inte unna sig en lyxig och romantisk övernattning med gourmetmeny?

Vila ut på Baldersnäs Herrgård

Baldersnäs herrgård ligger längst söderut vid Unionsleden, innan cykelleden vänder norrut igen mot de djupa Dalslandskogarna och gränstrakterna mot Värmland. Men här på halvön i Laxsjön är det lummiga lövträdsalléer, ängsmarker med betande får och stora inbjudande gräsytor som dominerar landskapet och omgärdar den vita och ståtliga jugendherrgården. Bågformade broar med vita detaljrika räcken och sjöns glittrande vatten som bakgrund bidrar till den harmoniska atmosfären. Att sjunka ner i gräset i de stora lövträdens skugga i den grönskande parken efter flera timmars cykeltrampande är ren och skär njutning. Det är lätt att förstå att Baldersnäs är ett av Dalslands mest välbesökta turistmål.

— Det är en fantastisk miljö. Naturen är så vacker och rogivande. Vi vill ge våra gäster en harmonisk helhetsupplevelse för både kropp och själ, allt från våra stilfullt möblerade rum och härliga promenadstråk till god mat av högsta kvalitet, säger Malin Ljungqvist, hotellchef på Baldersnäs.

Hotellrum med magnifik utsikt

Övernattningsgästerna bor i 30 vackert inredda hotellrum. Rummen i herrgårdsbyggnaden har utsikt över den magnifika parken, är inredda med sekelskifteskänsla och några av den har orginalkakelugnar. I de två modernare flyglarna nära vattnet är rummen inredda med stilfulla moderna möbler, tillverkade i samarbete med Stenebyskolan som är ortens pulsåder känd med sin konst- och kulturutbildning.

Från den gemensamma altanen har du fantastisk utsikt över Laxsjön. Även ett enklare boende med vandrarhemsstandard erbjuds i det vitmålade och mysiga Annexet, som förr var herrgårdens gårdskontor.

Mat och dryck i fokus

På kvällen står maten och gott vin från den omfattande vinkällaren i fokus inne i herrgården med sina stora matsalar i gammal och atmosfärrik miljö Det är White Guide-rekommenderade Öjentorps Kök som serverar middagen, med råvaror utifrån säsong och från lokala råvaror, producenter i närområdet och inte minst från herrgårdens egen köksträdgård.

— Vår femrätters avsmakningsmeny har blivit en klassiker och är mycket populär. Den är verkligen pricken för i:et under en vistelse på Baldersnäs, säger Malin.

Men även om cyklingsschemat inte ger utrymme för att sova över på Baldersnäs är deras populära herrgårdspicknick ett hett tips. I cafét intill allén som leder fram till herrgården får du med dig en välsmakande kall måltid med efterrätt - prydligt paketerad i en pappkartong. Du avnjuter den på gräset eller vid trädgårdsmöbler i den vidsträckta parken. Har du termos med dig fyller cafét den med kaffe.

Till Håverud via Dalslands kanal

Många av Baldersnäs gäster stannar två nätter och passar då på att göra en kanalbåtstur på Dalslands kanal till Håverud. De hoppar ombord vid Baldersnäs egen brygga och tar rälsbussen tillbaka till Långbron, fem kilometer bort, där de får transport tillbaka till herrgården. Lyxpaddlingspaketet med två övernattningar växer också i popularitet. Efter en god natts sömn och frukost startar dagen med en kajakguide som visar dig teknik och tips under 1,5 timme. Därefter kan du packa kajaken med picknicklunch och utforska Laxsjön på egen hand. På kvällen avnjuter du god middag, sover gott och kan även hinna med en kort paddlingstur dagen därpå.

— Är du nybörjare kan det både kännas tryggt och vara lärorikt att lära känna kajaken först med en erfaren guide. Och för cykelturister som vill vila benen en dag blir en kajaktur en annorlunda och rolig upplevelse, säger Malin.

Text och foto Katarina Myrberg

Inspiration