Läs mer om Unionsleden

Unionsleden

Unionsleden är 350 km lång och sträcker sig från Norska Moss i väster till Karlstad i öster. Den svenska sträckan är dessutom Sveriges 4:e nationella cykelled. När du cyklar Unionsleden kommer du att slås av det vackra omväxlande landskapet. Ena stunden cyklar du genom byar, i nästa längs någon av alla våra sjöar. Du kommer cykla på vindlande grusvägar genom skogar och öppna landskap med betande djur. Området har ett rikt naturliv med älg, rådjur, räv och mycket annat som kan dyka upp längs vägen. Du har aldrig långt till ett svalkande bad eller vacker utsiktsplats där du kan inta din picknic.

Namnet och idén till sträckningen har leden fått efter den Norsk/Svenska union som bildades i Moss 1814 och upplöstes i Karlstad 1905.

Längs Unionsleden finns sevärdheter som knyter an till dess historia. Men även konstgallerier, ett whiskydestilleri, gårdsbutiker och vackra slussmiljöer dyker upp längs leden. Om du vill ha omväxling till cykelsadeln finns många aktiviteter, båtturer, paddling, vandring eller varför inte prova fiskelyckan.

En god natts sömn är viktig, så man vaknar pigg och utvilad inför dagens aktiviteter. Längs Unionsleden kan du bo på hotell, herrgård, stugor, camping eller B&B.

Infrastruktur

Leden går på en blandning av lågtrafikerade asfalterade småvägar, grusvägar och cykelbanor. Kartverktyget ger dig bra information om både underlag och nivåskillnader. Tänk på att utbudet och avståndet mellan service som butiker, möjlighet till fika och mat varierar. Ibland kan medhavd picknic vara ett bra alternativ, flera av boendena erbjuder matpaket som du kan ta med dig. Med tanke på pandemin rekommenderar vi att du kontrollerar öppettider på dina planerade stopp längs vägen en extra gång.

Sju etapper

Leden är indelad i sju dagsetapper.

Moss – Askim, 45,5 km

Askim – Töcksfors, 57 km

Töcksfors – Lennartsfors, 41 km

Lennartsfors – Bengtsfors, 46 km

Bengtsfors – Edsleskog, 42,8 km

Edsleskog – Borgvik, 60 km

Borgvik – Karlstad, 60 km

Planeringen är halva nöjet

Halva nöjet med en resa är planeringen! Vad tycker du är mest intressant, vilken utmaning letar du efter, vad vill du se och uppleva på din cykeltur? Grotta ner dig på webbplatsen och hitta dina guldkorn. Glöm inte avsätta tid för spontana stopp! Ett bad eller en glass längs vägen är aldrig fel.

Inspiration