Se & göra

Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Karlstad, Värmlands län

Kategori

  • Att göra
  • Sevärdhet

Gustaf Frödings minnesgård i naturskön miljö med utsikt över Vänern, 8 km öster om Karlstad.

Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern och är mest känd som diktaren Gustaf Frödings födelsehem. Den kände och folkkäre skalden föddes här 1860. Här finns café och restaurang, i flyglarna finns butiker, galleri och utställningar. I den vackra utemiljön runt herrgården och herrgårdsparken finns naturstigar och vandringsleder i varierande längd.

Alsters herrgårdscafé serverar herrgårdsinspirerad svensk husmanskost och erbjuder en fast meny dagligen 11.00-16.30 under sommaren. Utöver matmenyn finns ett stort sortiment bakverk bakat på plats av vår egna konditor.

Västra flygeln är ett slöjdens hus där det på nedre plan finns en högkvalitativ slöjd- och hantverksbutik med noga utvalda slöjdare. På övre plan finns föreningen Länshemslöjden i Värmland som visar utställningar och har kursverksamhet.

I Östra flygeln hittar du en herrgårdsbutik med framförallt Frödinglitteratur men också souvenirer, mat och hantverk. I flygeln finns också ett galleri som visar varierande konstutställningar under högsäsong.

Visningen Berättelsen om Fröding erbjuds besökare varje dag mellan 1 maj - 30 september i herrgårdens nya Frödingvåning. Här får du som besökare en fördjupad och levande bild av skaldens liv och dikter.