Se & göra

Brigadmuseum

Karlstad, Värmlands län

Kategori

  • Att göra

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Basutställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945-1991.

Alla utställningar på Brigadmuseum genomsyras av interaktivitet. Där finns det få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Museet tror på att det är genom att testa själv som man lär sig nya saker bäst. Oavsett ålder. Totalt har de en utställningsyta om 1200 m2 och på innergården finns ett helt gäng militära fordon. Innergården är öppen dygnet runt, är gratis att besöka och man får klättra hur mycket man vill (på egen risk). Alla barn får även gå skattjakt när de går runt på museet, fråga i receptionen efter en krysslapp.

Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i caféet med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe. Deras mikrobageri erbjuder matiga mackor och bakverk av olika slag. De strävar efter att arbeta med närproducerade och ekologiska råvaror så långt som möjligt. Självklart har de barnstolar på plats och vovven får gärna vara på uteserveringen med en läskande vattenskål.

I museishopen finns en hel del roliga, spännande och udda saker man kan köpa. Deras omåttligt populära militära byggsatser finns i olika storlekar, allt från mindre fordon till större stridsvagnar. Kramvänliga gosedjur, fjäderpennor och häftiga pennvässare – det och mycket mer hittar du i deras leksakshörna. Där säljer de också olika militära kläder och prylar.

Tillgänglighet

Museet är anpassat för rullstol och barnvagn, det finns handikapptoalett med skötbord samt hiss. Brigadmuseum har även en rullstol samt en sulkybarnvagn att låna ut. Utställningen är uppdelad i två hus som sitter ihop. Det första huset är nybyggt och lätt att ta sig fram i. Det andra huset är Q-märkt med kullersten/gatsten på våning 1, men de flesta rullstolar brukar kunna köras på underlaget. Dörröppnare finns vid samtliga dörrar.

På museet finns hiss till alla våningsplan. Hissen har punktskrift. Hissen är 95 cm bred och 200 cm hög, 185 cm djup. Maxvikt är 1000 kg eller 8 personer.

Självklart anpassar museet deras guidade turer efter särskilda behov. De har till exempel anordnat guidningar för personer med synnedsättning och förkortade guidningar för personer med olika typer av funktionsvariationer. Ring eller maila dem på info@brigadmuseum.se eller 054 – 15 80 60 så bokar de in en tur som passar just din grupp.