Se & göra

Värmlands Museum

Värmlands län, Karlstad

Kategori

  • Sevärdhet

Efter en tids stängning på grund av covid-19 öppnar Värmlands Museum igen den 17 maj.

Från den 17 maj öppnar Värmlands Museum igen. Du måste dock förboka ditt besök för att museet ska kunna ha lagom mycket besökare på samma gång. Detta gäller även dig med årskort och fribiljett. Läs mer och boka din biljett här https://varmlandsmuseum.se/museet-oppnar-igen/

Värmlands Museum på Sandgrundsudden i Karlstad erbjuder fortsatt museiupplevelser digitalt för dig som väljer att besöka museet utomhus.

På Värmlands museum kan du ta del av kulturhistoria och konst som ger nya upplevelser och insikter om vad det är att vara människa. Här möter du en öppen arena som väcker samtidsfrågor, upptäckarlust och vidgade perspektiv på samhällsutvecklingen. Värmlands Museum är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer med mer än 200 000 besökare per år. Varje år visas ett femtontal olika utställningar med konst, kulturhistoria och foto av hög internationell klass.

Utställningar, bibliotek, museibutik och kafé och restaurang Matbruket är öppet och har anpassats för trygga besök. Lekutsällningen Sandbergs sagovärld är stängd tills vidare för att minska risken för smittspridning.

Värmlands Museum
Museet är inrymt i två byggnader där den äldsta byggdes 1929, ritad av Cyrillus Johansson. Den nyare museibyggnaden blev klar 1998 och förbinds med den gamla genom en glasad gång. Arkitekten bakom den nya röda sjuhörniga byggnaden är Carl Nyrén. Sandgrundsudden är dessutom ett fantastiskt utflyktsmål i sig med museiparkens stora grönytor, en härlig lekplats, Stadsbiblioteket och två museer på promenadavstånd.

Nyöppning på Värmlands Museum
Den 1 juni 2019 öppnade Värmlands Museum igen efter en omfattande ombyggnad. Museets besökare kan nu njuta av helt nya utställningar, skaparverkstad, barnutställning, framtidslabb, butik, hörsal, restaurang och café.

10 000 år av värmländsk historia
Värmlandsliv är en utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. Med utgångspunkt i dagens Värmland rör vi oss genom historien. Vi berättar om människor som levt under olika tider och med olika förutsättningar. I utställningen visas föremål, fotografier och konstverk ur Värmlands Museums samling. Många av dem har aldrig visats tidigare. Här finns svärd från medeltiden, stenåldersyxor, utsökt hantverk från 1700-talet och mycket, mycket mer.

Låt barnen fantisera fritt i nya lekutställningen
I det nya lekrummet kan du träffa på Inger och Lasse Sandbergs många figurer och berättelser. Baka tårta med Lilla Anna, se när Pulvret fixar fisk, besök slottet Gomorronsol med Spöket Laban och kika in i Långa farbrorns hatt. Både barn och vuxna får dessutom plats i Tummens mysiga läshörna.

Matupplevelser och presentbutik
Eftersom mat också är en del av kulturen finns restaurangen Matbruket i den nybyggda restaurangdelen när du blir sugen på något att äta. Där kan du lätt slinka in på alltifrån en slät kopp kaffe till en spännande festmåltid. I den mycket omtyckta museibutiken hittar du bland annat värmländskt konsthantverk, böcker, roliga prylar och mycket kul för barnen.

I närheten