Se & göra

Värmlands Museum

Karlstad, Värmlands län

Kategori

  • Att göra

Värmlands Museum ligger vackert beläget mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad. Varje år visas 15-20 nya utställningar med kulturhistoria, konst och foto av hög internationell klass.

Under många år har museet tagit stora internationella utställningar till Värmland och tillfört regionala och lokala perspektiv på globala frågor. Med mer än 2000 m² i utställningsyta och en takhöjd på 6 m, finns här unika förutsättningar för utställningar.

Alltid på museet

Värmlandsliv är en historisk utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. Med utgångspunkt i dagens Värmland berättas här om människor som levt under olika tider och med olika förutsättningar. Här finns till exempel ett riktigt svärd från medeltiden, utsökt hantverk från 1700-talet, Färjestads guldhjälm från 1998 och mycket, mycket mer.

På museet går det alltid att uppleva konst av hög klass. Urvalet till Insyn & Utblick – i dialog med konstsamlingen, baserar sig främst på verk med koppling till Värmland, men även internationella konstnärer finns representerade.

Skaparverkstan är en plats för kreativa möten, inspirerande workshops och skapande med olika tekniker. På en vanlig vardag finns här papper och pennor för dig som vill teckna.

För de allra minsta museibesökarna finns Sandbergs sagovärld. Här kan du baka tårta med Lilla Anna, se när Pulvret fixar fisk, besöka slottet Gomorronsol och kika in i Långa farbrorns hatt – och både barn och vuxna får plats i Tummens mysiga läshörna.

Framtidslabbet är en interaktiv och tvärvetenskaplig utställning som främst riktar sig mot ungdomar. En plats där tankar, idéer och innovationer får flöda. Här tar vi just nu upp frågor som rör klimat och miljö.

Design och arkitektur

De två museibyggnaderna är var och en i sig värda ett besök för den som är design och arkitekturintresserad. Den äldre museibyggnaden är inspirerad av ett kinesiskt tempel och ligger i rak axel, 6 minuters promenad från Centralstationen i Karlstad. Genom entrén går det att skymta Klarälven på andra sidan rakt igenom byggnadens magnifika innergård. Här finns även ett av Sveriges vackraste offentliga rum – missa inte museets bibliotek.

I den större och ljust faluröda museibyggnaden med hela sju fasader ryms stora utställningsytor, en förstklassig restaurang, kafé, butik, toaletter och andra faciliteter, en skaparverkstad, kontor, verkstad och konservatorsateljé.

I samband med den stora ombyggnaden 2019 förärades Museiparken i Karlstad med ytterligare en utbyggnad till museet den inglasade paviljongen lyser upp som en lykta i parken under mörka delarna av året.

Värmlands Museum har öppet årets alla dagar.