Hemgården Hotell & Vandrarhem i Bengtsfors

Vackert belägna Bengtsfors är en viktig inkörsport till den dalsländska vildmarken. På Hemgården Hotell & Vandrarhem mitt i samhället sover du gott i sköna sängar. Här hyr du också enkelt din cykel för en kortare eller längre tur längs Unionsleden – kanske i kombination med en kanalbåtstur eller ett kanotäventyr.

Vildmark och vattenaktiviteter

Hemgårdens närmaste granne är Dalslands kanal som binder samman sjöarna Bengtsbrohöljen och Lelång. På andra sidan gatan från rumshotellet och vandrarhemmet glider kanoter och fritidsbåtar fridfullt förbi genom kanalens dubbelslussar. Där kan du slå dig ner på den lilla träbryggan, hälla upp en kopp kaffe ur din termos, känna semesterlugnet i själen och kanske planera för nästa dags upplevelser.

För Hemgården är en utmärkt utgångspunkt för en aktiv semester längs Dalslands vatten och skogar på cykel och/eller kanot. På deras stora cykel- och kanotuthyrning (drivs under namnet Silverlake) kan du hyra mountainbikes eller flerväxlade ”vanliga” cyklar för en eller flera dagar. Tar du dig runt med egen cykel finns gott om plats att förvara den säkert om natten.

— Vi ligger bra till i Bengtsfors, så det är lätt att gå till affärer för att proviantera inför cykel- eller kanotfärden. Kommer du hit för en paus efter några dagar i vildmarken eller en lång dag på cykelsadeln är det uppskattat att få sova i sköna sängar, laga din mat i ett välutrustat kök eller unna dig ett restaurangbesök, säger Christer Emaunuelsson, som driver Hemgården och Silverlake.

Hotell eller vandrarhem på Hemgården

Hemgårdens 17 rum ligger i ett charmigt rödmålat hus och i en modernare byggnad intill. Du kan välja mellan rum med hotellstandard (färdigbäddade sängar, dusch och toalett på rummet, frukost) eller vandrarhemsstandard, där du själv tar med eller hyr sängkläder, har toalett/dusch i korridoren och lagar din mat i ett rymligt och välutrustat självhushållningskök. Både hotell- och vandrarhemsrummen är välhållna och funktionella med nya fräscha sängar (inga våningssängar) och badrum. Christer har arbetat med aktiv turism i västra Dalsland i mer än 40 år och vad han inte vet om skogarna, vattenlederna och reseupplevelser i regionen är knappast värt att veta.

— Dalsland är fantastiskt. Vi har ett av Europas bästa områden för paddling och vildmarksliv. Här finns 100 lägerplatser, fina vindskydd, fint tillgängligt dricksvatten, bra kartor – och många av dessa platser kan du nå med cykel också.

För cyklister längs Unionsleden är ett av hans tips att ta en vilodag från cyklingen i Bengtsfors för att uppleva ett kanotäventyr. Med kanot eller kajak kan man till exempel paddla cirka 15 km norrut på sjön Lelång till Silverlakes vildmarkslägercamp i Kråkviken, där du kan få transport tillbaka till Hemgården eller sova över i tält eller inomhusboende. Eller så börjar du kanotfärden direkt ute i Kråkviken för maximal vildmarkskänsla.

Utflykt med kanalbåt

En mindre ansträngande, men lika oförglömlig, dagsutflykt från Hemgården är en kanalbåtsfärd på Dalslands kanal. Varje dag under sommarsäsongen avgår en av de två kanalbåtarna från Dalslands Kanaltrafik från Bengtsfors. Fartyget tar dig genom 16 slussar, idyllisk lummighet, glittrande sjöar och landskapets kulturhistoria hela vägen till den unika akvedukten (den enda i Sverige) i Håverud. Återfärden sker snabbt och smidigt med rälsbuss på Dal Västra Värmlands Järnväg.

— Kanalbåtarna kan även ta ett par cyklar ombord, så vill du ha en kortare kanaltur kan du hoppa av vid bryggan i Långbron eller ute på Baldersnäs, med sin fantastiska herrgård och park. Sen kan du cykla tillbaka till Bengtsfors cirka 15 kilometer på fina cykelanpassade grusvägar intill vattnet. Det är en riktigt fin utflykt för hela familjen! säger Christer.

Text och foto Katarina Myrberg

Inspiration