Se & göra

SOOTspelet - Ørje Sluseamfi

Marker, Viken

Kategori

  • Att göra

SOOTspelet er historien om husmannsgutten Engebret Soot, som hørte sangen fra bekken, lot vannet bestemme sin vei og ble Haldenkanalens far. Mer enn 20000 jublende publikummere i Ørje Sluseamfi har allerede blitt kjent med hans historie og virke. Hans frodige fantasi, sterke drømmer og oppdriften som var sterk nok til å blåse liv i visjoner!

Men det ligger mer bevart i historien!

Forestillinger: 23. juni: 19.00 24. juni: 19.00 25. juni: 19.00 27. juni: 19.00 28. juni: 19.00 29. juni: 19.00 30. juni: 19.00 1. juli: 15.00 1. juli: 19.00 2. juli: 15.00

Inger Marie - Sin fars datter Nå er det endelig på tide å bli kjent med Inger Marie - Sin fars datter! Inger Marie Soots historie er historien om en sterk kvinne, som gjennom et dramatisk liv, til det fulle, får prøvet sin styrke. En sterk historie om morskjærlighet, politisk spill, ulykkelig kjærlighet, historiske milepæler og en jente som også hører sangen fra bekken.

Inger Marie beundrer sin far grenseløst og følger i hans fotspor fra hun er liten jente. Hun blir hans store støtte og hjelp, men Engebret Soot svikter sin datter når det gjelder for å oppnå fordeler så han kan følge egne drømmer.

Vi møtte henne allerede i SOOTspelet – «Sangen om Sootbekken» der Engebret stolt tok sin førstefødte i armene, og vi fulgte deres svært, nære forhold i tykt og tynt gjennom livet, helt til veis ende når de går inn «den siste sluseporten» sammen. I junifår publikum hennes sterke historie!

I rollene: Inger Marie : Agnes Kittelsen Engebret Soot: Lasse Lindtner Anne Soot: Anne Marie Ottersen Karl Fløtær: Johan Østereng Petter Aarnes: Andreas Humlekjær

Ørje Sluseamfi Ørje sluseamfi er et unikt utendørsamfi, og det eneste i sitt slag. Ørje sluser har en løftehøyde på til sammen 10 meter. Slusene ble bygget i årene 1857-1860 samtidig med Strømsfoss sluser. Slusene er hånddrevet, akkurat som de var ved åpningen i 1860. Slusene er omkranset av et vakkert, gammelt bygningsmiljø og på vestsiden av slusene ligger slusemesterboligen og sluseassistentboligen, begge i sveitserstil. Ved øverste sluse står en minnestein over kanalbyggeren Engebret Soot, landets fremste kanalbygger.

Her midt i de historiske utendørsomgivelsene, utspiller historien seg på nytt. Med vannet som medspiller, mer enn en kulisse. Lev deg inn i tømmerfløternes slit, opplev vannets magiske krefter når sluseportene åpner seg foran deg, hør bekken synge og kjenn det gåsehuden reise seg når vannet senkes og sluseporten lukker seg for siste gang.

Opplev den gode gamle markedsstemningen på SOOTmarkedet Sett av god tid før spelet, og opplev den gode markedsstemningen på SOOTmarkedet. Ved brugsområdet på Ørje Brug er det i forkant av alle forestillingene et salgsmarked med yrende folkeliv og spennende utstillere med lokale produkter. Kanskje du finner en hyggelig gave å kjøpe med hjem?

I matserveringen får du kjøp SOOTmatbokser med nydelig lokal mat fra regionens produsenter. På markedet blir det i tillegg muligheter for å kjøpe deilige fløtærkarameller, Fløtærvafler, kanelboller og pikekyss for å nevne noe. Ørje Kaffebrenneri sørger for den gode kaffeopplevelsen. Vi har også barservering med alle rettigheter.

Slå deg ned ved et av bordene og nyt ettermiddagen. Markedet er åpent for alle. Både for deg med og uten billett til spelet. Markedet åpner to timer før forestillingen starter.

Om SOOTspelet Kulturarrangementet SOOTspelet drives nå av den nystartede organisasjonen SOOTspelet. Den ideelle organisasjonen har forankring i lokale og regionale aktører, hvor stifterne er Marker Teaterselskap, Ørje Handelsstand, Stiftelsen Ørje Brug, Stiftelsen D/S Engebret Soot, Matfatet Ørje og Haldenkanalen Regionalpark.

Hvem var Engebret Soot? Engebret Soot var husmannssønnen, som med inspirasjon i en gammel fysikkbok, finneblod i årene, mytologisk sjarme og en enorm arbeidsevne; tilslutt blir grunnleggeren av hele Haldenkanalen.Et barn av elementene, som med rosentorv og kampesten temmet vannets veldige krefter og tok dem i bruk. Han var en kapasitet i ord, handling og idérikdom. Sterke menneskelige følelser, enormt pågangsmot, høyreist, uredd, musikalsk; men også impulsiv, temperamentsfull og egenrådig. Et barn av elementene.

Ingen mann har hatt så stor betydning for Haldenkanalen som Engebret Soot. Men han var ikke bare en lokal størrelse. Av forfatteren Jonas Lie ble han og Ole Bull omtalt som det århundrets to store naturgenier. Det nye SOOTspelet er ikke bare en historie om en av Norges største menn, men også en historie om kjærlighet, svik, tilgivelse og forsoning.

I närheten