Etapper

Unionsleden etapp 2, Askim - Töcksfors

57.0 km

Aktuell

Begränsad framkomlighet

2023-08-31: Från norska gränsen till Hån är vägen skadad på flera platser på grund av stora mängder regn. Framkomligheten är begränsad.

Etappe 2 – Askim til Töcksfors Hovedleden

Fra Askim til Töcksfors kan du velge to alternative ruter.

Hovedleden som går mye parallelt med dagens E18. Her passerer du Morenen kjøpesenter, hotell, Momarken, Mysen sentrum mm.

Den nordlige ruten er ett mer stille og rolig alternativ. Langs kornåkrer og bondegårder.

På begge rutene vil du få nyte bølgende kulturlandskap, med vakre innsjøer og skogsterreng. Du vil passere lune tettsteder og vakre jordbruksbygder. Husk å ta ett stopp og få med deg kulturminner og severdigheter. Denne strekningen er relativ flat. Dekket er asfalt og noe grus på hovedruta og kun asfalt på nordruta.

Askim – En koselig småby med urbane tilbud i landlige omgivelser

Askim fikk bystatus i 1996 og er en av to byer i Indre Østfold. Mysen er den andre. Askim var åsted for det siste store slaget mellom norske og svenske styrker i 1814 - Slaget ved Langnes skanse. Slaget markerte begynnelsen på unionstiden.

Askimbyen har alt en storby kan tilby - kafeliv på fortauet, butikker og folkeliv. Ta en liten avstikker til Askims store stolthet; Askim frukt og bærpresseri. Få med deg de gamle nikkelgruvene fra 1866 - Romsåsen gruver, Den første industrielle virksomheten i Askim. Barna kommer til å elske om du stopper på Sprett bowling og trampolinepark eller Østfoldbadet.

Indre Østfold – Norges største jordbrukskommune

I Askim ligger også Askim Museum, Indre Østfold golfsenter og Askim prestegård om du kunne tenke deg å gjøre noe mer ut av ditt opphold i Askim. Kanskje vil du tilbringe natten på prestegården også? På vei ut av sentrum går begge ledene samme vei. Du vil snart oppdage særegenhetene til område du nå befinner deg i – vakre, store, åpne landområder med dyrket mark. Du sykler på asfaltert sykkelsti, som etter hvert går over til veiskulder. Veien kan til tider være noe trafikkert.

Her skilles hovedruta og nordre ruten

Når du har kommet deg vel ut av Askim sentrum, i ett veikryss, ved kornåker og bondegård, skilles ledene. Hovedleden som går mot Slitu og Scandic Brennemoen hotellet. Og nordre rute som går mot Tosebygda, Skjønhaug og Trøgstad. Den nordlige ruten lar deg sykle landlig. Du sykler frem til Haldenkanalen, så sykler du parallelt med kanalen sørover til du igjen møter hovedleden ca. 5 km før Ørje. Denne ruten nærmere beskrevet i Etappe 2 – Askim – Töcksfors – nordre rute lenger ned på siden.

Monaryggen - Den største formasjonen av sitt slag i hele Nord-Europa

Fra krysset hvor ledene skilles så er neste stopp Slitu – Et lite handelssentrum. Her finner du Morenen kjøpesenter, Mc Donalds, Biltema Scandic Hotell mm. Men enda mer spennende er sanddynene. Det er nesten så du ser utover ett månelandskap. Ved E18 vil du se at det er rike sandforekomster, dette er Monaryggen– en sandmorene - 3-4 km lang – 208 m over havet.

Mysen – Har beholdt sitt særpreg som en liten koselig by

Fra Slitu tar du sykkelstien mot Mysen. Husk å se til høyre, da vil du se at du har god utsikt nedover Glomma og utover Norges land. Du kan se så langs som til Gaustadtoppen på godværsdager. I enden av slettene kommer du til Momarken Travbane. Det er enkelt å se, fordi rundkjøringen du kommer til har en stor hestesko midt i. Det var her det velkjente Momarkedet fant sted i sin tid. Rødekors sitt store TV show, med kjente artister fra hele verden. På høyden bak Momarken og over Mysen by troner Høytorp Fort, med herlige friluftsområder, og god utsikt over Mysen by mm. Vi anbefaler at du tar en liten omvei oppom fortet. Hold til høyre oppe på fortområde og sykle ut til flaggstanga. Da får du god oversikt over fortet og tårnkanonene. Fortets område er ett populært friområde for Mysen sin befolkning. Og du møter garantert noen som er ute på tur. På den andre siden av byen, en liten omvei, ligger Folkenborg Museum. Her ble Kongssønn Håkon Håkonsson født. Inga fra Varteig som flyktet med Baglerne i Helene til Birkebeinerne, da kongen døde. En spennende historie. Mysen fikk bystatus i 1997, og er en trivelig småby, med koselige spesialforretninger og spisesteder. Det er stor byggeaktivitet i byen nå. Både bygninger og gater renoveres og bygges nytt. Så vi beklager den ulempen dette medfører for dere som sykkler. Vi håper dere tar turen innom sentrum, og ikke velger bare å sykle igjennom på utsiden av byen.

På vei mot slusebyen Ørje

Ut av sentrum passerer du Bamsrudlåven, disse er vi veldig stolte av, de produserer fantastisk is som du kan få kjøpt i gårdsbutikken som har fått mange priser. Du fortsetter mot E18 – krysser over denne, og tar en vei inn til høyre litt lengre borte. Her sykler du gjennom landlige omgivelser og gjennom gårdstun. Du krysser over E18 igjen, og får Hærland kirke rett imot. Du fortsetter sykkelstien til venstre og tar av til høyre mot Hærland barneskole, og Norfersk fabrikken. Ved fabrikken tar du en grusvei inn til venstre. Det blir grusvei helt frem til Ørjeveien. Her kan du velge å ta en avstikker til venstre, mot Lundebyvannet badeplass. En populær badeplass med sandstrand, WC og åpen kiosk på fine dager. Hvis du ikke ønsker en dukkert eller is, så tar du veien til høyre. Dette er gamle E18, og denne sykler du hele veien til Ørje. I den første rundkjøringen du møter - med kommunegrensesteinen – Marker / Eidsberg, kan du ta en liten avstikker på ca. 50m mot E18, der det er en rasteplass Trollbergtjern, med toaletter. Her er det fint å ta en rast. Ved plassen er det benker og et vakkert tjern, som det også er satt opp benker rundt. Ta tilbake til rundkjøringen og fortsett mot Ørje. Strekningen mot Ørje veksler mellom skog og dyrket mark før vakre Haldenkanalen kommer opp på din side.

Haldenkanalen – Sluser og Norges eldste kanal

I idylliske slusebyen Ørje er det spesielt hyggelig å være om sommeren. Mye liv og røre, mange besøkende, og mye å se og gjøre. Her finner du Norges største dampbåtmiljø. Er du heldig kan du være med på en båttur med Dampskipet Turisten eller dampskipet DS Engebret Soot. DS Hans er også en mulighet. Ørje er ett av tre steder med sluser i Haldenkanalen. Kommer det en båt i slusene, er det alltid mange skuelystne. På kaia ligger turistinformasjonen til Visit Indre Østfold, Matfatet lokalmatutsalg og Båtcafeen. Båtcafeen ligger praktisk talt i kanalen, så her er det deilig å nyte ett måltid eller kanskje noe godt i glasset. Natten kan du tilbringe i sentrum hos Deilig er jorden eller ute på Gjestehuset Mosebyødegård, en rusletur fra sentrum. Her kan du også sykle på vannet da turistinformasjonen leier ut tråkkesykler og tråkkebrett. I Tangen er det også en fin sandstrand, og bademuligheter. Vil du lære mer om Haldenkanalen ta deg en tur på det fine museet Haldenvassdragets kanalmuseum. I sentrum av den koselige lille bygda finner du flere spisesteder - Butt’s Tandori og Bakergaarden, samt sportsbutikk og spesialforretninger. På åsen over Ørje og kanalen ligger restene etter Ørje fort. Fortet sto ferdig i 1903 – Men måtte rives grunnet avtaler med Sverige 1905, ganske raskt etterpå. En fin rusletur, om man vil strekke litt på bena. Man kan også sykle opp dit.

Grensepassering – Norge - Sverige

På andre siden av sentrum sykler du over Porten til Norge – en flott bru, nå er du ikke langt fra svenskegrensen. Nå fortsetter veien i oppoverbakke mot grensen til Sverige. Du sykler langs gamle E18 hele veien opp til grensen. På grensen går sykkeltraseen bak tollstasjonen og en suvenirbutikk. Herfra er det nedoverbakke mot Töcksfors – hvor du vil finne overnattingssted, Töcksfors shoppingcenter og Töcksfors handelspark.

Etappe 2 – Askim til Töcksfors nordre rute

Askim – Töcksfors via Trøgstad 65 km (nordruta)

Du tar samme veien ut av Askim sentrum som ved hovedleden. Men i stedet for å ta mot Slitu, tar du veien mot Trøgstad. Les mer om hovedledens etappe 2 her.

Her vil du nyte veien langs bondegårder og kornåkrer. Du sykler langs veiskulder så vær forsiktig. Du vil etter hvert passere Mønster bru. Vær obs på denne strekningen, da veien her er meget svingete i nedoverbakkene akkurat føre broen. Mønster bru tar deg over en liten bit av Glomma, Norges lengste elv. Så fortsetter du bortover slettene og jordene mot Skjønhaug.

Trivelige Trøgstad

Når du ser Trøgstad kirke, så har du ankommet Skjønhaug, sentrumet i Trøgstad. En liten koselig bygd. Rett ved kirken vil du også se Trøgstad bygdemuseum. Tar du en liten avstikker ved kirken og opp mot fortet, kan du også få med deg Gravtjern, en nydelig liten badeplass, og du kan fortsette veien opp til Trøgstad fort. På toppen her er det god utsikt. Her er også ett utsikttårn som lar deg se langt av sted. På toppen står det utstilt noen fly. På Skjønhaug torg finner du Frøken Fysen en koselig cafe, apotek og matbutikker, om du skulle trenge forsyninger.

Havnås – en stille plass på jord

Naturlandskapet du nå skal gjennom blir mye skog før det igjen veksler mellom oppdyrket mark og skog mot Ørje. Her må du gjøre ett stopp på Havnås Gamle skole. Ett veldig populært utfluktssted. Her er det en morsom butikk med klær, smykker, interiør og også enkel servering. Videre passerer du fengselet, og ikke lenge etter Havnås kan du ta en liten avstikker på Dillevikveien. Denne tar deg til et fuglereservat med fugletårn, hvor du kan se utover Hærsetsjøen. Fortsetter du på veien du kom når du Basmo festning på venstre hånd. Ett gammelt fort, med kanoner.

Sykle langs Haldenkanalen

Haldenkanalen vil komme tidvis til syne mens du sykler langs Rødenessjøen som er en del av Haldenkanalen. Området er preget av skog, oppdyrket mark og bondegårder. På en av bondegårdene finner du Taraldrud gårdsbutikk. Du fortsetter til du kommer ut på Ørjeveien, gamle E18, her møter du også igjen hovedleden til Unionsleden.

Haldenkanalen – Sluser og Norges eldste kanal

I idylliske slusebyen Ørje er det spesielt hyggelig å være om sommeren. Mye liv og røre, mange besøkende, og mye å se og gjøre. Her finner du Norges største dampbåtmiljø. Er du heldig kan du være med på en båttur med Dampskipet Turisten eller dampskipet DS Engebret Soot. Ørje er ett av tre steder med sluser i Haldenkanalen. Kommer det en båt i slusene, er det alltid mange skuelystne. På kaia ligger turistinformasjonen til Visit Indre Østfold, Matfatet lokalmatutsalg og Båtcafeen. Båtcafeen ligger praktisk talt i kanalen, så her er det deilig å nyte ett måltid eller kanskje noe godt i glasset. Natten kan du tilbringe i sentrum hos Deilig er jorden eller ute på Gjestehuset Mosebyødegård, en rusletur fra sentrum. Her kan du også sykle på vannet da turistinformasjonen leier ut tråkkesykler og tråkkebrett. I Tangen er det også en fin sandstrand, og bademuligheter. Vil du lære mer om Haldenkanalen ta deg en tur på det fine museet Haldenvassdragets kanalmuseum. I sentrum av den koselige lille bygda finner du flere spisesteder - Butt’s Tandori og Bakergaarden, samt sportsbutikk og spesialforretninger. På åsen over Ørje og kanalen ligger restene etter Ørje fort. Fortet sto ferdig i 1903 – Men måtte rives grunnet avtaler med Sverige 1905, ganske raskt etterpå. En fin rusletur, om man vil strekke litt på bena. Man kan også sykle opp dit.

Grensepassering – Norge - Sverige

På andre siden av sentrum sykler du over Porten til Norge – en flott bru, nå er du ikke langt fra svenskegrensen. Nå fortsetter veien i oppoverbakke mot grensen til Sverige. Du sykler langs gamle E18 hele veien opp til grensen. På grensen går sykkeltraseen bak tollstasjonen og en suvenirbutikk. Herfra er det nedoverbakke mot Töcksfors – hvor du vil finne overnattingssted, Töcksfors shoppingcenter og Töcksfors handelspark.

Upptäck mer i området

Visit Indre Østfold

Längs vägen