Se & göra

Kyrkstigen - Holmedal

Årjäng, Värmlands län

Kategori

  • Att göra

Kyrkstigen – här har människor vandrat länge och långt

Kristendomen etablerade sig i Sverige för ungefär tusen år sedan. Redan under de första århundradena som kristna byggde vi fler än tusen kyrkor. De människor som bodde i en bygd och som alla gick i samma kyrka bildade en socken.

Hur som helst så blev det mycket gående till kyrkan, per fot eller med häst och vagn. Att bo nära kyrkan sparade mycket tid men för folket som bodde flera mil bort så blev det en dryg väg att gå och mycket tid som gick åt. Tid som man kanske behövt till vila eller annat arbete. Fast man fick ju ändå inte jobba på söndagar. Det var ju en vilodag som skulle helgas. Och dessutom, att träffa folk på kyrkbacken och prata om vad som hänt var säkert värt en del umbäranden.

Av allt detta vandrande och resande uppstod kyrkstigar, Gustav Vasa beordrade sockenborna att alltid se till att kyrkstigen var framkomlig. Det var viktigt att folk kom till kyrkan. Många kyrkstigar har nu fallit i glömska och växt igen med skog. Med tiden ersattes kyrkstigarna med andra och bättre vägar som passade de nya fortskaffningsmedlen som cyklar, bilar och bussar. Ibland byggde socknen en ny kyrka för att ersätta den gamla som blivit för liten, kanske på en annan plats. Och då försvann behovet av den gamla kyrkstigen.

Från start till mål är det ca 2,5 km. Vid mål finns en fin rastplats.

I närheten