Etapper

Unionsleden etapp 3, Töcksfors - Lennartsfors

41.2 km

Längs slussar och sjöar

Unionsledens första anhalt på den svenska sidan är Töcksfors i västra Värmland. Här ligger de nordligaste och högst belägna slussarna längs Dalslands kanal – en av Europas vackraste vattenvägar. I Töcksfors passerar Unionsleden precis nedanför Turistgården , som ligger fritt på en grön kulle med utsikt över kanalen och sjön Töck. Här övernattar du bekvämt och kan välja mellan flera typer av boenden. En liten bit längre österut ligger Töcksfors Camping som har fina stugor med utsikt över sjön Foxen. Proviantering eller andra inköp gör du enkelt på något av shoppingcentren innan du fortsätter söderut mot Lennartsfors.

Efter en god natts sömn är det dags att starta resan söderut mot den idylliska bruksorten Lennartsfors. Tänk på att ta med lite picnic så att ni kan stanna längs vägen och äta lite.

Västra Fågelvik

Landskapet är kuperat och går genom små byar och skogspartier. Efter sex km breder sjön Foxen ut sig framför dig – en mäktig syn. Fågelviks vackra kyrka ligger på en udde. Är du i behov av ett svalkande dopp passerar du snart även en badplats. Vid Sundsbyn cyklar du över en hög bro där du har en fantastisk utsikt över Foxen, kanske ser du någon av alla de fritidsbåtar eller kanoter som reser längs kanalen.

Holmedal

Nu cyklar du vidare på en vindlande grusväg genom skogen. Passa på att stanna till vid Nordmarkens Destilleri, här framställs bland annat egenproducerad maltwhisky och vodkabaserade karaktärsfulla drycker. Sommartid har de även caféverksamhet. Framme i Holmedal kommer du att cykla på Kyrkstigen, nu en vandrings- och cykelled, men förr användes den för att ta sig till gudstjänsterna i Holmedals kyrka.

Lennartsfors en idyllisk bruksort

Efter några kilometer tar du av söderut. Nu tar en slingrande och kuperad sträckning vid. Naturen skiftar långsamt, från fält och utsikt över öppna landskap till mer av vildmarkskaraktär i takt med att du når de stora gränsskogarna mellan Värmland och Dalsland. Vill du övernatta på Folsom, vandrarhemmet i Blomskog svänger du av från Unionsleden strax efter Ängebäck. Annars är det bara att trampa vidare mot Lennartsfors. Den forna bruksorten ligger idylliskt med sina kanalslussar som förbinder Foxen med sjön Lelång. Den är en samlingsplats för båt- och kanotturister sommartid. Passa på att strosa längs kanalen och glöm inte kika in på Lundvie Keramik eller Lapp-Elisa som är ett paradis för tygälskare. Sover gott gör du i något av Bergstugans nyrenoverade rum. Här kan du också sitta ute och njuta av en fantastisk sjöutsikt och njuta av en fika från cafet. Är du hungrig kan du sitta på första parkett på Strömsborg Mat & Cafés uteveranda och följa båtarna som glider in mot slussportarna. På Elovsbyns camping och canoe strax norr om Lennartsfors kan du även hyra kanot och paddla i området.

Upptäck mer i området

Visit Årjäng

Längs vägen