Etapper

Unionsleden etapp 4, Lennartsfors - Bengtsfors

46.0 km

Bengtsfors – allt annat än bara en avstickare

Genom trolska skogar längs djupa spricksjöar färdas du över länsgränsen från Värmland mot Dalsland och Bengtsfors. Du befinner dig nu i Ronja Rövardotters hemmatrakter bland vildvittror och grå dvärgar. Här är landskapet varierande och färden går återkommande längs Dalslands kanal med möjlighet att få syn på såväl passagerarbåtar som bävrar.

Upplev det vilda Dalsland

Från Lennartsfors mot Bengtsfors färdas du längs sjön Lelångs kant. Passa på att göra ett stopp på Gittas Verkstad som är fylld av vävda sjalar, tavlor och hantverk i trä. Längs sträckan finns några små bostadsområden, men mestadels cyklar du genom djupa skogar längs vindlande vägar med milsvid utsikt. Ett tips är att stanna vid Hunduddarna norr om Torrskog, där finns fantastisk utsikt över Lelång och en fin rastplats för att vila benen en stund. Det finns gott om ställen att stanna för ett uppfriskande bad och det finns en stor chans att ni kommer ha badplatsen för er själva.

Någon kilometer norr om Bengtsfors finns Dalslands Camping & Kanotcentral som ligger på en ås mellan sjöarna Lelången och Ärtingen. Väl framme i Bengtsfors finns bra boendealternativ i form av vandrarhem på Majberget och Hemgårdens hotell & vandrarhem samt First Hotel Bengtsfors.

I Bengtsfors centrum finns ett mysigt utbud av småbutiker och restauranger. Från Bengtsfors kan du välja att hoppa ombord på någon av passagerarbåtarna M/S Dalslandia eller M/S Storholmen och åka längs kanalen ner till Håverud och därefter kan du ta rälsbussen tillbaka igen. Är du trött i benen kan du i mån av plats ta med dig cykeln ombord och ta båten till Dals Långed, en resa på ca 2 timmar.

Brukshistoria längs vägen

När du fortsätter resan söderut cyklar du på den nedlagda banvallen där Lelångenbanan en gång gick. Du passerar slussar och sjöar samt ser spår av hur sjöarna användes förr i tiden för timmerflottning och industrier. En del industrier finns fortfarande på samma plats exempelvis har bruket i Billingsfors funnits på samma plats sedan 1700-talet. Under åren har det gått från främst smidestillverkning till att nu vara ett högteknologiskt pappersbruk.

I Billingsfors finns mataffär, café samt ett par matställen. Om du vill ta en avstickare finns naturreservatet Ösan i Billingsfors med en varierad natur med lättvandrade stigar. Badplats och vindskydd finns också. Från Billingsfors fortsätter färden söderut mot samhället Dals Långed. I Dals Långed finns ett basutbud av affärer samt flera caféer och matställen.

Stenebyskolan, med utbildningar inom konst och konsthantverk vid Göteborgs universitet präglar samhället med en lång tradition inom konst och hantverk. Här bor och verkar ett stort antal konstnärer och konsthantverkare. Runt Dals Långed finns flera boendealternativ, såväl camping som stugby och hotell.

Baldersnäs Herrgård

Baldersnäs Herrgård är ett omtyckt utflyktsmål på sin grönskande halvö i Laxsjön. Den vackra herrgårdsmiljön har anor från 1700-talet. Här bor du bekvämt och äter gott på en av Dalslands främsta restauranger, Öjentorps kök. Området präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Baldersnäs är också ett 103 hektar stort naturreservat med flera olika vandringsrutter.

Från Baldersnäs fortsätter leden längs Laxsjön på vägen mot byn Södra Fjäll. I Södra Fjäll delar sig vägen och Unionsleden fortsätter mot Åmåls kommun.

Upptäck mer i området

Visit Bengtsfors

Längs vägen