Se & göra

DVVJ - Dal Västra Värmlands Järnväg

Bengtsfors, Västra Götalands län

Kategori

  • Att göra
  • Sevärdhet

Även känt som De Vackra Vyernas Järnväg

Cykla dressin i vacker natur

Att trampa dressin genom den vackra Dalslandsnaturen, mellan Bengtsfors och Kyrkerud (Årjäng), är något som alla kan göra. Välj mellan singel och tandemdressiner.

En dressintur är ett avkopplande nöje för alla åldrar och kan dessutom kombineras med olika paket, exempelvis kanotpaddling och övernattning. Det är en alldeles speciell känsla att ge sig rakt ut i vildmarken, där man är långt från vägar och biltrafik. Landskapet du färdas genom är varierande, stundtals är det öppna marker och helt orörd natur. Turen går längs små skogstjärn och större sjöar där den ena vackra vyn avlöser den andra.

Ta tåget över Akvedukten i Håverud

Om du vill uppleva en annorlunda tågresa kan du ta tåget mellan Bengtsfors och Mellerud. Sträckan trafikeras med fina Y1-motorvagnar från 80-talet.

Det går också kombinera tåg och kanalbåt. Järnvägen går genom varierande dalsländsk natur, öppna landskap, trolsk skog och utmed hisnande vackra vyer längs Dalslands kanal. Man passerar över järnvägsbron i Håveruds berömda akvedukt och här ges tillfälle för fotografering eller bara en stund att njuta av den unika utsikten över Nils Ericssons berömda båtränna och några av kanalens slussar. Som turist i Dalsland är detta en av attraktionerna man inte får missa, antingen om man kombinerar med båt på kanalen eller “bara” tar tåget.

Reser du med tåg eller buss till Mellerud från Karlstad- eller Göteborgshållet så är detta vägen vidare in i Dalsland. Ett annat tips är att ta tåget för att besöka sevärdheter såsom hällristningarna i Tisselskog och Dalslands center i Håverud.

I närheten