Etapper

Unionsleden etapp 5, Bengtsfors - Edsleskog

41.8 km

Aktuell

Tillfällig skada på väg

2023-08-30: På grund av kraftiga skyfall har skador uppstått på vägen mellan Lindheden och Edsleskog. Begränsad framkomlighet.

Uppdatering 2023-09-06: Vägen mellan Linheden (Lindheden) och Högheden är avstängd för biltrafik och beräknas vara återställd i december. Det går att leda cykeln förbi om man inte har cykelkärra.

Även mellan väg 2239 och Bocklarud är det vägskador men har liten påverkan.

Kulturskatt i Fröskog

När du tagit dig till Fröskog kan du övernatta på det hemtrevliga lilla B&B Villa Weidling. Här hittar du också en av Dalslands charmigaste kyrkor – Fröskog kyrka. Den spånklädda kyrkan från tidigt 1700-tal är fylld av bondebarock. Den är öppen sommartid och utrustad med audioguide. Från Fröskogs församlingshem går den 3,8 km långa vandringen Bläsenrundan. Den passerar flera ”grottor” som egentligen är gruvschakt och den härliga turkosfärgade lagunen är ett fint picknickställe.

Ett av Dalslands populäraste besöksmål

Bara 2 minuter på cykel från Fröskog ligger Fengersfors som domineras av Fengersfors Bruk. Det gamla pappersbruket är hem för konstnärskooperativet Not Quite med ateljéer, utställningshallar, butik och evenemang. Deras café och Bistro är väl värt ett besök och stenugnsbageriet Brukets Godaste sprider sin väldoft över hela området. Det gamla bruket är även ett industrimuseum och 2015 tilldelades Fengersfors bruk utmärkelsen Årets industriminne. Fengersfors är väl värt ett långt stopp. Här finns en trevlig lanthandel där du kan proviantera och en fin badplats mitt byn. I ett litet ombyggt slakteri hittar du Fengers, ett litet B&B/retrobutik.

Vacker väg mot Edsleskog

På den slingrande vägen norr ut passerar du sjöar, gårdar och mumsande kor. Strax innan du cyklar in i Edsleskog passerar du Bräcke Ängar, ett naturreservat och minnesmärke över det äldre kulturlandskapet. Hundratals år av slåtter och betande djur har gett området en unik flora och fauna.

Med storslagen historia

Edsleskog är numra mest känd för de utgrävningar som gjorts av Edsleskogs gamla kyrka. Fynden visade ingen vanlig kyrka utan en stor katedral i tegel, långt före sin tid, vilket gjorde Edsleskog till en metropol under tiden för pilgrimsvandringarna. Idag finns dock bara ett minnesmärke kvar här omgivet av en kyrkogård och den fina prästgården. Edsleskog är en knytpunkt för många leder att både cykla och vandra på. Stanna över natten på Edsleskogs Wärdshus som har en otrolig utsikt över sjön Edslan.

Höga toppar

När du fortsätter din resa från Edsleskog går det uppåt, vilket inte är märkligt – du är på väg upp mot Dalslands högsta topp Baljåsen som ligger 302 meter över havet. Passa på att stanna till vid Petersborg och kika på de fina gamla husen som ligger här. Petersborg är utgångspunkten för de vandringsleder som går över naturreservaten Baljåsen och Orsberget. Nu är du inte långt ifrån den Värmländska gränsen.

Upptäck mer i området

Visit Åmål

Längs vägen