Se & göra

Långbrons slusstation

Västra Götalands län, Bengtsfors

Kategori

  • Cafe/Restaurang
  • Sevärdhet

Långbrons sluss är nr 15 i ordningen (nr 14 är borttagen) och leder från sjön Långbrohöljen till Laxsjön i Dalslands kanal.

Antal slusskammare: 1
Nivåskillnad: 0,3 m
Tidsåtgång: 15 min

Nivåskillnaden i Långbrons sluss ligger på 0,3 m. Vid den södra väntbryggan finns en mastkran. Norr om slussen finns både en landsvägs- och en järnvägsbro (klaffbroar) som korsar farleden. Slussvakten har svårt att se norrifrån (från Laxsjön) kommande båtar pga. dessa broar. Förtöj vid väntbryggan vid järnvägsbron och kontakta slussvakten.

Glasscafé

När slussen är öppen är även det lilla slusscaféet öppet. Här kan du köpa den stora kanalglassen eller en kopp kaffe och njuta medan du tittar på båtarna som slussar förbi. Ett trevligt besöksmål nära till byn med badplats, gästhamn, butiker och sevärdheter.

I Långbron finns en gammal tvättstuga som tack vare möbeldesignern och Stenebystudenten Josha Woudstra, har förvandlats till ett smått unikt museum.

Lite historia

Som man förstår av namnet handlar det om en bro. Den här leder över Upperudsälven och är en stenvalvsbro byggd 1838. Idag är det nog mest riktigt att kalla Långbron för en del av Dals Långed. Den nordligaste delen av den ganska långsträckta tätorten.

Endast tre decimeters nivåskillnad gör slussen till en av de lägsta i kanalsystemet. Den leder båttrafiken mellan Långbrohöljen och Laxsjön.

Drygt tre kilometer norr om Långbron ligger Baldersnäs. En praktfull herrgård med anor från 1700-talet. Här bodde en av kanalens främste förespråkare, Carl Fredrik Waern. Under hans tid anlades en fantastisk engelsk park med mängder av trädarter, flera lusthus, konstgjorda grottor och öar. Idag är parken naturreservat.

I närheten