Se & göra

Turperler: Hylliåsen, Spydeberg

Indre Østfold

Kategori

  • Att göra

Hylliåsen

Av: Linken Malene Raeng

Himmelen hever seg høy og blå over en skog som er falmet og rødlig gyllen i det langstrakte, varme novemberlyset. Hylliåsen i Spydeberg byr på fine turløyper i et område fullt av gammel historie. Vi følger stien over bekken og langs i åkerkanten til «Hylligata», en grusvei som leder oss bort mot Hylliåsen på høyre hånd. Skilting og merket løype «Åsen rundt» starter i skogbrynet, like ved vanntårnet. Vi følger grusveien innover i retning Hylligrava og husmannsplassen Hylli­bråten (Bråten). Etter en lettgått tur kommer vi ut ved et jorde og ser ned mot den gamle plassen som ligger lunt til like i skogbrynet. En gammel skigard laget av grå rundstokker og vidjetau et utrolig vakkert følge på det siste stykket! I skogen bak tunet på gården finner vi Hylligrava, som er en 4000 år gammel hellekistegrav og svært sjelden. Deretter følger vi grusveien tilbake til enden av jordet, og svinger inn på skogsstien som går til venstre, inn i skogen langs åkeren. Løypa tar oss gjennom kulturskogen langs åkeren, opp over en liten åskam og ut på en grusvei. Vi holder til høyre her og svinger litt lenger framme inn i skogen igjen ved skiltet som markerer stien «Åsen rundt». Stien slynger seg gjennom skogen og deretter langs et åpent hogstfelt. Her får vi nydelig utsyn mot kulturlandskapet på veien tilbake mot utgangspunktet.

Turfakta

Sted: Spydeberg, Indre Østfold

Lengde: 5,5 km
Terreng: grusvei og skogssti. Stedvis fuktig.

Egnet for: grusveien inn til husmannsplassen Hyllibråten og fornminnet Hylligrava er egnet for en god sportsvogn, men merk at det er litt kronglete på stien fra parkeringen opp til grusveien Hylligata. Rundløypa «Åsen rundt» er velegnet for hele familien, men da må meis benyttes til de minste.

Annet: Gammel husmannsplass. Hellekistegrav fra yngre steinalder.

Parkering:ved stasjonen i Spydeberg. Lyserenveien 2, 1820 Spydeberg.
Google Maps lenke til parkeringen finner du her.
Koordinater til parkeringen: UTM33 N 6615828 Ø 278990.

Stien begynner i det nordvestre hjørnet av plassen, opp mot skolen bak lageret, og turen starter med å følge tråkket ned mot Hyllibekken.

Kart og mer informasjonom turen finner du her.

Se også spydebergkart.no for flere tips

I närheten