Etapper

Unionsleden etapp 1, Moss - Askim

45.5 km

Etappe 1

Moss-Askim, via Fossum (UL hovedleden): 45 km

Moss-Askim, via Solbergfoss (UL nord): 53 km

Moss – byen ved Oslofjorden

Unionsleden begynner ved Konvensjonsgården som ligger ved Møllefossen i Moss sentrum. Det var her fredsavtalen mellom Norge og Sverige ble stadfestet i 1814, som ledet til en union som varte til 1905. Moss er en by på rundt 50 000 innbyggere som har gode overnattingstilbud, restauranter, museer, gallerier, sportsbutikker og andre muligheter for shopping. På Jeløya er det gode muligheter for rekreasjon og opplevelser. Kom gjerne til byen dagen før og bli kjent med Moss før sykkelturen begynner. Moss stasjon er et godt utgangspunkt for å sykle Unionsleden.

Sykkelruten går fra Verket (Konvensjonsgården) og følger Osloveien opp til rundkjøringen ved Krapfossveien. Deretter sykler man gjennom et boligområde og runder Grindvoll barnehage før man krysser under E6, langs nordenden av Patterødtjernet og til Mosseporten senter hvor det er rikelige muligheter for shopping, kafeer o.l. Deretter setter man kursen på en asfaltert sykkelvei langs Vålerveien til Vansjø. Der må man krysse Rødsund-broen på FV120 for og videre langs FV115 opp til Kirkebygden. På denne strekningen kan det være en del biltrafikk. Og man sykler stort sett på veiskulder. Vi håper på sikt å få lagt om denne traseen.

Opplev Vansjø og «Ville Vakre Våler»

I Kirkebygden finner man den historiske Våler kirke, en vakker steinkirke fra 1175. Her ble også Østfold-utsendinger til grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll i 1814 valgt. I Våler kommune finner man attraksjoner som Middagsåsen skisenter, Bygdemuseum, Kjærnesgårdene, Klatrepark, og gode muligheter for fiske og rekreasjon.

Fra Kirkebygden går ferden nordover FV243 Vålerveien og Mørkveien til Spydeberg. Her finner man gårdsbutikker og kafeer langs strekningen som også passerer Mørk Golfbane. På Mørk golfbane er det passelig tid å strekke litt på bena og kanskje besøke Grevestua, Cafeen på golfbanen. Når du kommer ut på FV122, og sykler mot Spydeberg, så får du Spydeberg gamle Prestegård på din høyre sider. Vi anbefaler ett stopp innom her. Stedet er kjent for hvor fredsavtalen i august 1814 i realiteten ble forhandlet fram og avgjort, slik at man noen dager senere kunne få en formell stadfesting av avtalen Mossekonvensjonen. Prestegården har en rekonstruksjon av Jakob N. Wilses romantiske formalhage fra 1700-tallet. Prestegården tar imot grupper og har normalt åpent for alle på søndager. Litt nærmere Spydeberg vil du også se Spydeberg kirke.

Spydeberg – Askim

Fra Spydeberg er det to alternative ruter til Askim. Vi anbefaler å ta den nordlige ruten om Solbergfoss kraftverk, selv om den er litt lengre.

Spydeberg er ett koselig lite sentrum langs Unionsleden. Spydeberg sentrum er en lang gate med kjøpesenteret Tebosenteret i den ene enden, og jernbanestasjonen i den andre. Her finner man varierte butikker, kafeer og gamle trehus med særpreg. Spydeberg har ca 10 000 innbyggere. I Spydeberg sentrum deler Unionsleden seg. En nordlig rute går over Solbergfoss demningen og hovedleden langs FV128. Ledene møtes igjen i Askim.

Spydeberg – Askim hovedleden.

Hovedleden fortsetter på en utmerket sykkelvei over Glomma ved Fossum brogalleri, hvor det på Askimsiden også står krigshistoriske minnesmerker. Her finner du også en fin rasteplass med utsikt over Glomma. Her var det trefninger mellom tyske okkupasjonsstyrker og norske soldater i april 1940 og med flere falne på begge sider. Videre går ferden mot Askim som er sentrum i Indre Østfold kommune med 45 000 innbyggere. Før man kommer inn i sentrum kan man ta avstikkere til Kykkelsrud kraftstasjon, Romsåsen gruver eller til Langnes Skanse på østsiden av Glomma hvor det siste slaget mellom Sverige og Norge fant sted i august 1814. Rundt Askim Torg finner man en rekke butikker og serveringssteder og Østfoldbadet.

Spydeberg – Askim nordleden

Unionsleden nord begynner opp langs Stasjonsgata i Spydeberg til man krysser jernbanen ved stasjonen. Spydeberg stasjon som ligger 45 min. fra Oslo S er dessuten en mulig fin start for Unionsleden om man vil sykle en Glommarunde eller andre delstrekninger. Fra stasjonen sykler man på en lite trafikkert bilvei i kupert terreng til Solbergfoss Kraftstasjon. Leden går på en vei over selve demningen. Kraftstasjonen ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet og er en arkitektonisk monumental opplevelse. Det er en utrolig opplevelse når flomvannet kommer om våren. Området rundt er fint for fiske, rekreasjon og en egen badeplass med toaletter. Det er også en fin rasteplass her.

Området kalles også Askim Havn ettersom der er en liten brygge og mulighet for å sette ut småbåter som skal trafikkere på Øyeren. Fra Solbergfoss gå sykkelleden på Solbergfosslinna, som er en nedlagt jernbanelinje. En hyggelig sykkeltur på grus gjennom skogen inn til Askim sentrum.

De to alternativene Hovedled og Nordlig rute – møtes når du kommer ned i Askim sentrum i første krysset.

Ønsker du å tilbringe natten i nærheten av Askim så kan vi anbefale Askim Prestegård, eller sykle videre langs leden til Scandic Brennemoen. Som de nærmeste alternativene.

Oppdag mer i område

Visit Østfold

Längs vägen