Se & göra

Trøgstad fort

Viken

Kategori

  • Sevärdhet

Trøgstad forter en grensefestning iØstfoldiViken. Trøgstad fort ble påbegynt omtrent samtidig medHøytorp fortog stod ferdig i1917. Dette fortet, Høytorp fort,brugallerienevedFossum bruog Langnes jernbanebru dannet Fossumstrøkets festning, datidens kraftigste festning.

Fortet er et av landets største innlandsfort med 1,3 km tuneller og overbygde skytestillinger og 500 m skyttergraver. I tillegg er det utsprengte rom for forlegning av soldater og alt de trenger i en krigssituasjon.

Trøgstad fort er det festningsanlegg som har lengst tid som oprativt forsvarsanlegg, fra åpningen i 1917 til "Nike" ble nedlagt i 1990.

Dette var en sperrefestning og det skulle kjempes til siste mann eller til hæren var oppmarsjert. Fortet er inndelt med to panserbatterier. Panserbatteri A og panserbatteri B.

All militær aktivitet opphørte ved Trøgstad fort i januar 1997 og det eies i dag avIndre Østfoldkommune. Det vedlikeholdes som museum og friluftsområde. Frivillige og tidligere offiserer og soldater ved Trøgstad fort har lagt ned et stort dugnadsarbeid for fortet.

Omvisning Foruten omvisning i forbindelse med "åpent fort" tar Trøgstad Fortets Venner mot grupper for omvisning, etter avtale.

I närheten