Se & göra

Folkenborg Museum / Østfoldmuseene

Indre Østfold, Viken

Kategori

  • Sevärdhet

Folkenborg museum er et kulturhistorisk museum med særlig fokus på landbruk og matkultur. Her er tilflyttede hus og en gjenstandssamling som viser et tverrsnitt av bygdemiljøet i Indre Østfold i perioden 1700-1950. En moderne museumsbygning med kontorer, utstillings- og utleielokaler.

Gjennom året arrangeres flere temporære utstillinger og foredrag, samt små og store familiearrangementer. Det er undervisning for skoleklasser, gruppeomvisninger og teambuildingaktiviteter. I museumsbutikken får du kjøpt bøker, leker, design- og kunsthåndverksprodukter.

Museets samling av antikvariske hus inkluderer en husmannsplass og en fredet embetsmannsbolig med rikt dekorert interiør. Museet har også en stor gjenstandssamling, deriblant mange større landbruksmaskiner og Norges største tilgjengelige samling av hestekjøretøy. Flere av gjenstandene vil inngå i en ny basisutstilling som er under utarbeidelse og vil stå ferdig i 2022.

Museet ligger på et sted som i århundrer har vært et knutepunkt i lokalmiljøet. Allerede på 1100-tallet var det kirke og prestegård her, og i 1204 fødte Inga fra Varteig kongssønnen Håkon Håkonsson på gården. Helt frem til 1900 var dette det administrative sentrum for folk i området.

FOLKR – Flukten fra Folkenborg I samarbeid med teambuilding-byrået Teamkraft har de gleden av å tilby et historie- og lagbyggingsorientert rollespill med et konkurranseelement. Den historiske rammen er den begivenhetsrike borgerkrigstiden (1130-1240), som bar preg av maktkampen mellom de vestlands- og trøndelagsbaserte birkebeinerne og de østlandsbaserte baglerne. Spenningen nådde et klimaks da den mektige birkebeinerkongen Håkon Sverreson døde brått, og hans frille Inga fra Varteig befant seg midt i baglernes rike gravid med kongens sønn - Håkon Håkonsson som ble konge i Norge 1217 - 1263. Sammen setter vi i spill birkebeinernes dramatiske flukt mot tryggheten i Nidaros.

Se www.ostfoldmuseene.no/folkenborgfor åpningstider og priser.

I närheten