Etapper

Unionsleden etapp 7, Borgvik - Karlstad

49.6 km

Karlstad - målet för din resa

Staden där solen alltid skiner vid den stora insjön Vänern. Där värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz spred glädje och värdskap redan på 1700-talet och därför blev kallad ”Sola”. En lagom stor stad där folk är trevliga och hjälpsamma och gäster mår gott och känner sig hemma. Varmt välkommen!

Upplev Vänern på nära håll

Segerstadshalvön ligger 2,5 mil väster om Karlstad och är ett uppskattat frilufts- och naturområde. Där finns handikappanpassade leder, spänger som är rullstolsanpassade och lättillgängliga vindskydd och toaletter.

Ungefär 7 kilometer väster om Karlstad kan du svänga ner till Skutberget som är ett vackert friluftsområde alldeles invid Vänern. Där finns både rekreation och aktiviteter för alla åldrar och intressen. Det finns bad- och lekplatser, naturstigar och motionsspår, mountainbikebana och 4-stjärnig discgolfbana med arton hål. I närheten finns också Högt & Lågt som är en spännande höghöjdsbana med olika svårighetsgrader för hela familjen.

I området finns dessutom campingen First Camp Skutberget som hyr ut stugor, kajak, SUP och trampbilar och har en äventyrsbana med 18 hål. I närheten finns också Karlstad SweCamp Bomstadbaden med långgrund sandstrand vid Vänern. Där kan du spela beachvolley och äventyrsgolf och hyra kajak och pedalbåtar. Du kan också hyra deras relaxavdelning med bubbelpool och bastu.

Nära till allt

Det är lätt att fastna i floskler att det är nära till allt. Men det är faktiskt ren och skär sanning i Karlstad. Här kan du promenera till 11 hotell inom 14 minuter från tågstationen. När du sedan ska ta dig vidare runt i Karlstad kommer du att upptäcka att det mesta går att nå genom en kort promenad. Samtidigt får du njuta av hur vacker platsen är.

Staden är full av vatten

Klarälvens delta där älven rinner ut i Vänern gör att det är vatten nästan överallt och du kan till och med bada mitt inne i staden. Om du vill luta dig tillbaka och bara njuta så kan du åka med de populära båtbussarna som kompletterar stadsbusstrafiken juni till augusti. Ta en tur på Klarälven i Karlstads centrala delar till priset av en vanlig bussbiljett eller åk med på en längre tur ut till Vänerskärgården.

Konst som berör

Konstnären och författaren Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister. I före detta danspalatset Sandgrund återfinns konsthallen med hans verk. Ett stenkast bort på Sandgrundsudden ligger dessutom Värmlands Museum som är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuséer och där samsas internationella utställningar med värmländsk kulturhistoria.

Från opera till bandvagnar

Upplev opera och musikal av hög konstnärlig kvalitet hos Wermland Opera som är ett av Sveriges sex operahus där allt från Ringen till Shrek har spelats. På Alsters herrgård som är Gustaf Frödings minnesgård berättas om skaldens liv och här finns även värmländskt konsthantverk och hantverksbutik. Alldeles nära Klarälven ligger Brigadmuseum som är ett upplevelsemuseum och bjuder på en tidsresa från 1945 - 1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige, både militärt och politiskt.

Unionsupplösningen mellan Norge och Sverige

Inför slutförhandlingarna kring unionsupplösningen träffades delegater från Norge och Sverige i Frimurarlogen i Karlstad med start i augusti 1905. Därefter kunde Sveriges riksdag erkänna Norges självständighet 26 oktober 1905. På Stora Torget står statyn "Fredsmonumentet" som restes till minnet av unionsupplösningen och avtäcktes 1955. Vid torget finns även Frimurarlogen där förhandlingarna hölls.

Upptäck mer i området

Visit Karlstadsregionen

Längs vägen